Steenmarter

Uiterlijk
Formaat van een slanke kat, lichaamslengte 40 tot 50 cm (steenmarter staat lager op zijn poten dan een kat)
Staartlengte24tot28cm; gewicht 1,5tot2 kg
Grijsbruin met een witte, gevorkte bef
Snuit lichter dan de poten
Oren vrij kort

Leefwijze
Leeft solitair in een eigen territorium
Vooral actief tussen zonsondergang en zonsopkomst
Kan per nacht 10 tot 15km afleggen
Binnen hun leefgebied hebben ze meerdere schuilplaatsen / dagrustplaatsen (houtwallen, hopen takken, boomholtes, dichte struwelen, ruige weilanden, vervallen schuurtjes, maar ook: moderne gebouwen met dikke isolatieplaten)
Uitmuntende klimmer en springer; kan tot 1,5 meter vèr springen
Kan ook zwemmen; heeft een hekel aan graven
Eet knaagdieren, jonge konijnen, vogels, (kriebkippen, eieren, insecten (kevers en rupsen), kikkers en regenwormen
In het najaar eet de steenmarter veel plantaardige kost (vruchten, bessen)

Schade
Veroorzaakt geluidsoverlast (spelen in de vroege ochtenduren; paartijd)
Stankoverlast van de keutels, urine en geurvlaggen die ze uitzetten, kadavers van hun slachtoffers
Richt vernielingen aan met bijten en scherpe nagels (rietdaken, isolatiebeplating, dakbeschot, kabels)